@KTzone » 消閒 - 會員聊天 » 覺得好大壓力...

2011-6-12 20:35 killyouhei2011
覺得好大壓力...

我沒有什麼學識 我自己搵得8k 一出糧就比左3k屋企 交通費加埋食飯 我一日要用100 定額雜費1000 水電煤唔定 有單黎就交 慳慳地少d出去玩,少d出去食飯 都可以生存到 正當我想搵d課程讀下 or 考個車牌之際 我屋企人又要我加家用 加至4500 我人工剛剛先加了500蚊 我依家先第一年出黎做野 頭3個月未穩定 交2k 第4個月已經開始交3k 我已經盡力比 個個月準時過出糧咁比 依家做左年幾 人工就加左500 但家用又加1500 我根本負擔唔起 平時所有野都係我買番黎 我明白回饋爸爸媽媽係應份 但我都盡哂力啦 佢地兩個有野做 加埋2m幾 就算1個月我有剩呢1500 都比我自己留低儲起佢 唔得咩? 唔通要我月尾挨肚餓行路唔坐車? 定問人借錢等出糧? 同佢講加都比我搵份part time先好無... 又唔得 叫我唔駛加 比番3k 但搬出去住 唔係度住唔駛加 租間房比人 我比完3k 得5k 根本無能力出去住 有無人教下我點算好?成日講錢講錢 叫我慳 我唔係唔慳 我係根本無咁既錢 唔係我唔想慳 壓力大到頭都爆 返工已經辛苦 日日仲要諗埋點嘔多1500出黎 做埋part time 我無時間進修 無私人時間 無時間陪女朋友 我女朋友知我無錢 已經成日爭住出錢 我真係覺得自己好無用

2011-6-12 20:49 killyouhei2011
大家比d提議我THX

2011-6-12 23:29 靈異王
你依家咁既環境,都唔多識比咩意見你
我覺得最緊要你要堅持住
就算你依家要面對咁多野,你要同自己講係一個考驗
個個人都有過去,你捱過對你第日會好些

2011-6-13 11:46 Kwan∼
其實好在一樣野,你父母未退休,你真係頂唔到就要同佢地講,

不過先問一問:你父母果2m幾用左去邊?儲起?

2011-6-13 12:48 sinta
其實你同父母講
佢地應該明白事理呱
因為依家係人都知通漲真係好勁
佢地知你揾幾多,無理由要你畀大半個月做家用o既
或者你問佢地如果真係要交多$1500家用可唔可以包埋你lunch帶飯同晚飯囉~
因為依家出去食野真係好貴~

頁: [1]
查看完整版本: 覺得好大壓力...